Co a jak na letišti

Cesta do Portugalska

Zvláště těm, kteří letí poprvé, doporučujeme podívat se na následující videa. Všechno je tam dobře vysvětleno – Jak na bezproblémový odlet a Jak na bezpečnostní kontrolu na letišti:

Před odletem

Než se vydáš na letiště, ujisti se, že s sebou máš vše, co potřebuješ k bezproblémovému uskutečnění cesty letadlem. Především se jedná o povinné dokumenty a zavazadla v předepsaných počtech, rozměrech a hmotnosti. Doporučená časová rezerva pro příjezd na letiště je alespoň 2h před odletem.

  • Dokumenty 

    • Platný občanský průkaz nebo cestovní pas – občané EU (to jsme i my) nemusí mít při pohybu po EU cestovní pas (pozor na přestupy ve Velké Británii, už není členem EU).

    • Palubní lístek (boarding pass), ten ti vystaví letecká společnost po provedení online check-inu. Vytiskni si ho, stáhni do mobilu, popř. měj v aplikaci své letecké společnosti. Jsou na něm všechny důležité informace týkající se tvého letu.

      • Odbavení (check-in) je potvrzení aerolince, že opravdu poletíš na palubě daného letu. Dopravce ti během check-inu vystaví platný palubní lístek (= boarding pass). Online check-in se většinou otevírá několik dní až měsíc před odletem a zavírá pak dvě hodiny před ním. Zpravidla ti však přijde notifikační email, že check-in už je možný. U nízkonákladových aerolinek se často online check-in otevírá až 48 hodin před odletem. Každá letecká společnost to má nastavené trochu jinak. Je lepší jej udělat ve větším časovém předstihu přes internet z pohodlí domova. Na letišti některé společnosti účtují za pozdní check-in vysoký poplatek, který může převyšovat i cenu letenky.

  • Zavazadla 

    • Zavazadlo můžeš mít příruční/palubní/neodbavené. Zde zjistíš, co projde bezpečnostní kontrolou, a co ne: https://www.cestujlevne.com/blog/zakazane-predmety).

    • Všechny tekutiny musí být uloženy v průhledném znovu uzavíratelném sáčku (v balení max. po 100 ml. v lahvičce, celkem můžeš mít 1 litr). Pozor, důležitý je objem balení, ne kolik tekutiny je uvnitř.

    • Veškerá elektronika (jakékoliv baterie, powerbanky) a léky musí být v palubním zavazadle.

    • Nesmí zde být žádné nože, nůžky (max. 6 cm), zbraně a jejich napodobeniny.

    • V letadle ho uložíš do přihrádek nad sedadly (jako v autobuse) nebo položíš pod sedadlo.

    • odbavené – bude během letu v zavazadlovém prostoru letadla a ty k němu nebudeš mít přístup.

Letiště – odlet

Po příchodu na letiště je potřeba se zorientovat a zjistit, ze kterého terminálu odlétáš a na kterých přepážkách se můžeš odbavit. To zjistíš na obrazovkách ukazujících jednotlivé lety. Na letištích ve Vídni a v Praze budou také naši označení koordinátoři, kteří ti budou k dispozici.

  1. Odbavení (check-in)

    • Na odbavovací přepážku je potřeba se dostavit se zavazadlem určeným k odbavení. Po vystání fronty tě pracovník vyzve, ať svoje zavazadlo postavíš na pás, kde ho zváží, označí a zároveň po tobě bude požadovat cestovní dokumenty. Jakmile se zbavíš velkého zavazadla, pokračuješ s příručním zavazadlem na bezpečnostní kontrolu.

  2. Bezpečnostní kontrola

    • Dostaneš se k ní skrz automatický vstup, který otevřeš svým kódem z palubního lístku.

    • U bran bezpečnostní kontroly je potřeba všechny věci, co máš u sebe, naskládat do bedýnek, poslat do skeneru a po pokynu obsluhy projít detekčním rámem.

  • Láhev na vodu během kontroly musí být prázdná, za detekčním rámem si ji můžeš znovu doplnit.

    • Po úspěšném průchodu rámem si posbírej všechny svoje věci, ukliď bedýnky a vydej se k odletové bráně (= gate), jejíž označení zjistíš buď z palubního lístku, nebo obrazovek rozmístěných všude po letišti.

  1. Otevření brány (gate)

    • Po otevření brány naposledy ukazuješ palubní lístek, osobní doklad a pokračuješ k letadlu.

    • Od brány (gate) buď jdeš rovnou k letadlu nebo je zde přistaven autobus, který tě k letadlu doveze.

Letadlo

  • V letadle stačí najít svoje sedadlo a umístit zavazadla do úložných prostorů nad sedadly.

 

Letiště – přílet

Po přistání si v letadle nic nezapomeň, dostaň se do budovy letiště, najdi svoje zavazadlo a vyraz k východu.

  • Na letišti doporučujeme držet se buď davu, nebo směrovek. Podle toho dojdeš k zavazadlům (přijedou po pásech) i k východu z letiště.

Cesta z letiště

Pokud si nevíš rady, kam dál z letiště pokračovat, nebo sis objednal společnou dopravu, vyhledej naše koordinátory, kteří se budou nacházet na letišti v Lisabonu i v Portu. Poradí ti, kam pokračovat.

Stručný přehled co a jak:

  1. Udělej si on-line check-in předem (na webu nebo v aplikaci).

  2. Přijeď na letiště včas (2–3 h před odletem).

  3. Odbav si zavazadlo (to velké).

  4. Jdi na bezpečnostní kontrolu.

  5. Sežeň si vodu (kup, nebo napusť prázdnou lahev).

  6. Najdi svůj gate (bránu).

  7. Nastup na palubu dle pokynů personálu.

  8. Užij si let.

  9. Vyzvedni si odbavené zavazadlo.

  10. Najdi koordinátora a dojdi/dojeď na místo recepce.

  11. Pošli zprávu domů, že jsi v pořádku dorazil.

Důležitá telefonní čísla na koordinátory na letištích: Bude aktualizováno na webu v kolonce Adresy a důležité kontakty: https://www.svetovednymladeze.cz/clanek.php?id=1891